Observând câtă curiozitate a stârnit cometa Elenin printre utilizatorii internetului, m-am decis să traduc un articol despre această cometă apărut pe www.nasa.gov, astfel încât să aflaţi şi punctul de vedere al unor oameni de ştinţă a căror principală activitate este aceea de a cerceta obiectele din apropierea Pământului, am încercat o traducere cât mai pe înţelesul oamenilor simpli şi nu una cuvânt cu cuvânt, iată ce a ieşit:

Poate că aţi auzit la ştiri: Cometa Elenin va pătrunde în sistemul solar interior, adică se va afla mai aproape de Soare decât Pământul, în această toamnă. Cometa Elenin (denumită de astronomi C/2010 X1) a fost detectată prima oară în data de 10 decembrie 2010 de către Leonid Elenin, un observator din localitatea Rusă Lyubertsy, care a făcut descoperirea „online” folosind datele observatorului ISON-NM aflat în apropiere de Mayhill, New Mexico. La momentul descoperiri cometa se afla la o distanţă de 647 milioane kilometri de Pământ. De atunci, aşa cum fac toate cometele, şi cometa Elenin s-a apropiat de Soare, astfel încât pe data de 4 mai anul acesta se afla la doar 274 milioane kilometri distanţă de Pământ.

Don Yeomans de la biroul Programului pentru Obiecte Apropiate Pământului de la Laboratorul de Propulsie prin Reacţie al NASA (JPL) ne-a spus despre comete: „De obicei cometele care vin de foarte departe fac, în incursiunea lor rapidă prin Sistemul Solar, un spectacol grandios, dar nu este şi cazul cometei Elenin care pentru moment arată a fi destul de slabă”. Tot domnul Yeomans a mai declarat: „Câteodată astfel de comete îndepărtate, cum este cazul cometei Hale-Bopp din 1997, reuşesc, prin strălucirea lor. să se facă vizibile cu ochiul liber pe cerul înstelat, nu este cazul cometei Elenin care abia va putea fi observată cu ajutorul binoclului în nopţile senine şi întunecate (adică lipsite de lumina Lunii, de exemplu). Cometa Elenin v-a fi în perioada de maximă strălucire cu puţin timp înainte de a se afla la distanţa cea mai apropiată de Pământ, lucru care se va întâmpla pe data de 16 octombrie, acest an. La acea dată cometa se va afla la doar 35 milioane de kilometri distanţă de Pământ.”

Va putea acest intrus îngheţat să ne influenţeze de la această distanţă? Va putea avea vre-o influenţă asupra scoarţei terestre sau asupra plăcilor tectonice? Circulă pe internet câteva speculaţii, fără baze ştiinţifice, privind forţe exterioare ce ar putea influenţa traiecoria cometei Elenin în sensul apropierii sale de Pământ.

„Deci avem un ghem modest de praf îngheţat care se va apropia la cel mult 35 milioane kilometri de Pământ.” A răspuns domnul Yeomans la întrebare.”Cometa Elenin nu doar că se va afla foarte departe de Pământ, dar face şi parte din categoria unor comete mici, va avea o influenţă gravitaţională extrem de mică asupra Pământului, pentru a face o comparaţie, un automobil de clasă mică influenţează gravitaţional oceanele şi plăcile tectonice mult mai mult decât o va face vreodată cometa Elenin
Yeomans a concluzionat: „Cometa Elenin nu va produce un spectacol mare aici pe Pământ şi mai mult ca sigur nu va produce nici un dezastru, nu va face altceva decât să stârnească curiozităţi, ceea ce nu este de mirare pentru un obiect care va începe în curând să se îndepărteze din nou de Soare şi ne va mai vizita abia peste câteva sute de ani!”

Dacă nu vă place acest punct de vedere puteţi citi şi articolele:

Dacă vreţi puteţi să sugeraţi în comentarii legături către alte articole relevante pe acest subiect, eu voi decide care dintre ele merită să fie publicate, vreau ca acest blog să rămână unul cu bun simţ din toate punctele de vedere