În ultimii 24 de ani, în mod sistematic, ne-a fost distrusă toata economia. Bucată cu bucata, fiecare fabrică și făbricuță a fost demolată și vândută la fier vechi. Acum nu mai producem mai nimic.

S-a spus că avem tehnologii învechite, „depășite moral și fizic” – așa îi plăcea lui Petre Roman să spună, dar, în loc să ne retehnologizăm, căci loc de împrumuturi era berechet (aveam în 1990 datorie externă zero), noi am preferat să ne dezmembrăm.

Acum s-a ajuns în situația în care se importă totul, chiar și sarea de bucătărie a ajuns să fie importată sub formă de pliculețe (cu toate că noi exportăm sare sub formă de bolovani în Italia), pentru a putea să se susțină, statul trăiește din accize: tutun, alcool și benzină.

Se dorește acum exploatarea resurselor. Un lucru bun în principiu dar, de ce nu exploatăm noi resursele noastre? Noi nu mai avem ingineri? Noi nu putem să cumpărăm tehnologie?

Suntem datori vânduți, nu mai avem mijloace de producție, nu mai avem armată, nu mai avem nimic. Suntem dependenți de alții. Un lucru, însă, este mult mai grav: nu mai avem spirit civic, nu mai avem o grilă de valori viabilă la care să ne raportăm.

În condițiile astea, ne mai rămâne ceva de făcut?