Accidentele rutiere de azi ar putea deveni, mâine, istorie. Tehnologia viitorului va stopa accidentele rutiere. Această tehnologie există. Mai trebuie să fie și accesibile și acceptate.

România este prima țară din UE (că tot avem noi suspiciunea că avem rolul de cobai în această organizație) care implementează tehnologia eCall.

Ce înseamnă asta? Dacă o mașină se bușește în trafic, un mic aparat de la bordul ei va informa Serviciul Unic de Urgențe 112 despre producerea accidentului, felul mașinii implicate, forța impactului, locația exactă etc.

Acesta este un lucru formidabil, directivele UE spun că începând cu 2015 toate mașinile noi trebuiesc echipate cu tehnologia eCall, Această tehnologie ne va părea firească peste 5 ani.

Știți ce perspective deschide această tehnologie? Luați de cugetați un pic …

Cum ar fi dacă, mașina echipată în mod obligatoriu cu un dispozitiv eCall, v-ar da în gât la Serviciul Circulație că ați încălcat viteza legală? Cum??? Simplu. Aveți marea majoritate GPS-uri pe mașini sau măcar ați văzut aceste minunate aparate în lucru. Cât de amabile sun ele când vă anunță cu voce suavă că „Ați depăsit viteza legală!”.

Cum va fi atunci când vor trimite prin STS un mic e-mail către 112 care să cuprindă: datele mașinii, durata de timp pentru care s-a circulat depășind limita de viteză, locul unde s-a întâmplat acest lucru?

…. sau … Cum ar fi dacă acest mic aparat eCall ar informa un limitator de viteză (aflat și el montat „by default” încă din fabrică) în permanență care este limita maximă de viteză cu care să-i permită mașinii să fugă?

Toate aceste tehnologii vor putea să se găsească în dotarea standard obligatorie a oricărui autovehicul scos în circulație pe drumurile publice în maxim 7 ani. Vor mai fi posibile atunci accidentele rutiere?

Cum credeți că vor arăta șoselele peste 25 de ani, atunci când (probabil) noțiunea de șofer va fi dată uitării