Toamna s-a instalat cu toate drepturile peste noi. E frig dimineața, gripa e în floare peste tot, ziua e mai mică decât noaptea.

Acum, pe ultima suta de metri trebuiesc făcute pregătirile pentru iarnă.

Coșurile de fum sau de gaze arse ale centralelor termice trebuiesc verificate.

Pentru fiecare dintre noi coșurile de evacuare a gazelor arse ar trebui sa constituie o prioritate. Indiferent dacă vorbim de coșurile de fum ale sobelor tradiționale sau cele de evacuare a gazelor arse de centralele termice, verificarea și curățarea acestora trebuie să fie prioritare.

Dacă coșul de evacuare a gazelor arse de centralele termice individuale sunt obturate sau permit aerul ce este tras în centrală să fie amestecat cu gazele evacuate se pot întâmpla accidente destul de grave și nimeni nu vrea ca în toiul iernii centrala termică să-i sară din perete.

În cazul coșurilor de fum ale sobelor tradiționale ce nu sunt curățate pericolul este și mai parșiv. În fiecare iarnă zeci de persoane mor intoxicate cu monoxid de carbon la noi în țară. Este o moarte care poate fi prevenita doar prin curățarea coșului de fum. Astfel se pot preveni și cea mai mare parte a incendiilor din timpul iernii!

Așadar:

A venit frigul. Dacă nu ați verificat încă coșul de fum, acum este momentul. Peste câteva săptămâni va fi cu mult mai greu și poate prea târziu.