Este de actualitate acum o dezbatere publică despre cum ar trebui denumiți în limba română cei ce aparțin unei etnii: țigani sau rromi.

Se spune că denumirea de țigan ar fi defăimătoare și că ar trebui folosita denumirea de rromi. Pun pariu că peste încă 25 de ani se vor găsi unii să spună că denumirea de rrom este defăimătoare și că ar trebui să se numească altfel.

Alții spun că denumirea de rrom aduce prejudicii de imagine tuturor celor de naționalitate română, deoarece există o oarecare asemănare fonetică. Cuvântul țigan există în majoritatea limbilor vorbite în europa și nu poate produce nici o urmă de confuzie. Este de asemenea cunoscut faptul că sunt mult mai puțini cei care asociază denumirea de rrom cu etnia, mai degrabă te gândești la o băutură spirtoasă.

Este sau nu denumirea de țigan defăimătoare?

În mințile încuiate ale unora care nu știu să respecte cultura țigănească poate fi considerată defăimătoare această denumire. Totuși … de ce vă dați în vând după mușchiul țigănesc?! De ce nu căutați mușchi rromanes? De ce vă plac dansurile țigănești și nu cele rromanes?

Cred că ar trebui să investim în educarea tuturor, în creșterea nivelului de trai al tuturor românilor, astfel încât infracționalitatea să scadă în rândul tuturor.

Este drept că o bună parte dintre infractori sunt de etnie rromă, țigani. Dar tot la fel de adevărat este și faptul că, în aceeași măsură este distribuită și sărăcia, și lipsa șansei la educație.

I-am respectat întotdeauna pe cei care se recomandă cu mândrie a fi țigani. În general sunt oameni care au cei 7 ani de acasă și care regretă faptul că unii au reușit să le facă denumirea de râs datorită comportamentului anti-social.

Defăimătoare poate fi considerată denumirea de cioară, în nici un caz cea de țigan.