Nu vreau să mă refer strict la puterea de cumpărare a unei anumite bancnote atunci când spun că valoarea banilor este relativă, ci la importanța pe care o acordăm noi unei bancnote în diverse situații.

Sa presupunem că treci printr-o perioada fericită din punct de vedere financiar. Ai aproape tot ce-ți dorești. Nu depinzi de bani. În acest moment, ca din cer, îți pică o sumă modică, o bancnotă de 500 lei.
Câtă fericire îți aduce această sumă de bani?

Să luăm un alt caz. Ești plin de datorii. Nu ai mai câștigat un leu de ceva vreme. Nu mai ai bani decât de o pâine cu ceai. Nu știi cu ce să-ți plătești facturile. Ai perspective sumbre pe termen scurt. Îți pica din cer aceeași bancnotă de 500 lei.
Cât de mult îți schimbă starea de spirit?

Poți compara cele două situații?

Iată câtă diferență poate fi între valoarea aceleiași bancnote în două situații diferite.

În concluzie: valoare banilor nu depinde doar de un curs valutar, de puterea de cumpărare. Valoarea banilor depinde și de felul în care sunt percepuți de fiecare individ într-o anumită situație.

O astfel de revelație a avut și Richard al III-lea care, atunci când se afla la ananghie, a realizat că valoarea unui cal poate fi echivalentă cu cea a unui întreg regat.