Din ce este compusă materia neagră?


Relativ recent a început a se vorbi despre „materia neagră”, atunci când cercetătorii au constatat că ceea ce se știa despre „legea atracției universale” pare a nu se aplica în cazul galaxiilor. La viteza cu care se rotesc galaxiile în jurul centrului propriu, ar trebui ca brațele acestora să se împrăștie în spațiu datorită forței centripete.

Astfel s-a presupus existența unei materii care are masă dar care nu interacționează cu materia obișnuită astfel încât să poată fi observată. Această materie a fost denumită materia neagră.

Comunitatea științifică încearcă din răsputeri să găsească răspunsul la o întrebare: Din ce este compusă materia neagră?. S-au investit sume imense de bani pentru a reuși să dezlege acest mister. Marele accelerator de particule de la Geneva (CERN) a fost construit tocmai pentru a putea studia particulele subatomice. Cu toate acaeste investiții nu s-au putut găsi până acum răspunsuri certe la această întrebare, s-au făcut în schimb niște modele matematice ale particulei care ar putea compune „materia neagră”. Se presupune că este vorba de o particulă care ar avea masa de 10 miliarde de miliare de ori mai mare decât masa unui proton, adică cam la fel de mare cu cea a unei celule umane, dar fără a avea dimensiunile protonului. O astfel de particulă ar avea o densitate atât de mare încât ar fi la limita de la care ar deveni o „gaură neagră” în miniatură.

Este oare bine să investim atâtea resurse doar pentru a găsi răspunsuri la niște întrebări?
În ultimii 10 ani s-au cheltuit pentru finanțarea CERN mai mult de 11 miliarde de Euro. Un buget imens cheltuit doar pentru a găsi răspunsuri la unele întrebări. Având în vedere faptul că de cele mai multe ori aceste răspunsuri depășesc puterea de înțelegere a creierului omenesc, mă întreb dacă este etic ca omenirea să încerce să-și depășească limitele în astfel de domenii, atât timp cât nu a reușit să găsească rezolvarea unor probleme mult mai pământene, cum ar fi eradicarea unor boli, sărăcia, foametea și violența.

Ai ceva de spus?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.