Relativ recent a început a se vorbi despre „materia neagră”, atunci când cercetătorii au constatat că ceea ce se știa despre „legea atracției universale” pare a nu se aplica în cazul galaxiilor. La viteza cu care se rotesc galaxiile în jurul centrului propriu, ar trebui ca brațele acestora să se împrăștie în spațiu datorită forței centripete.

Astfel s-a presupus existența unei materii care are masă dar care nu interacționează cu materia obișnuită astfel încât să poată fi observată. Această materie a fost denumită materia neagră.

Comunitatea științifică încearcă din răsputeri să găsească răspunsul la o întrebare: Din ce este compusă materia neagră?. S-au investit sume imense de bani pentru a reuși să dezlege acest mister. Marele accelerator de particule de la Geneva (CERN) a fost construit tocmai pentru a putea studia particulele subatomice. Cu toate acaeste investiții nu s-au putut găsi până acum răspunsuri certe la această întrebare, s-au făcut în schimb niște modele matematice ale particulei care ar putea compune „materia neagră”. Se presupune că este vorba de o particulă care ar avea masa de 10 miliarde de miliare de ori mai mare decât masa unui proton, adică cam la fel de mare cu cea a unei celule umane, dar fără a avea dimensiunile protonului. O astfel de particulă ar avea o densitate atât de mare încât ar fi la limita de la care ar deveni o „gaură neagră” în miniatură.

Este oare bine să investim atâtea resurse doar pentru a găsi răspunsuri la niște întrebări?
În ultimii 10 ani s-au cheltuit pentru finanțarea CERN mai mult de 11 miliarde de Euro. Un buget imens cheltuit doar pentru a găsi răspunsuri la unele întrebări. Având în vedere faptul că de cele mai multe ori aceste răspunsuri depășesc puterea de înțelegere a creierului omenesc, mă întreb dacă este etic ca omenirea să încerce să-și depășească limitele în astfel de domenii, atât timp cât nu a reușit să găsească rezolvarea unor probleme mult mai pământene, cum ar fi eradicarea unor boli, sărăcia, foametea și violența.