S-a întâmplat un fenomen ciudat în fotbalul românesc în ultimul sfert de veac, s-a trecut de la un campionat susținut și patronat de diverse entități ale statului la un campionat susținut 100% din capital privat.

Rezultatul? De la un campionat cu echipe puternice din toate punctele de vedere, dar mai ales în ceea ce privește susținerea de care se bucurau echipele din partea suporterilor, la un campionat slab, cu echipe ce supraviețuiesc cu mari eforturi din drepturi de televiziune și transferuri de jucători.

Partea cea mai urâtă a acestui regres se vede atunci când mergi pe stadion pentru a urmări un meci pe viu. Știați că există multe meciuri din prima ligă ce se desfășoară cu tribunele aproape goale, adică cu o mână de suporteri, mulți dintre aceștia aduși parcă cu forța pe stadioane?

Îmi aduc aminte ce vacarm era în jurul stadioanelor din București în urmă cu 30 de ani, cum stăteau aliniate tramvaiele în așteptarea suporterilor ce aveau să părăsească stadioanele! Era o imagine incredibilă, zeci de tramvaie goale așteptau terminarea partidei, cuminți așa cum așteptau oamenii de rând rația de ulei și zahăr!
Fotbal românesc