A venit Gerul bobotezei … la sfârșitul iernii calendaristice. Acum, în ultimele zile ale lui Februarie si primele zile ale lunii Martie au venit si zilele geroase specifice lunii Ianuarie.

Tocmai când firmele de deszăpezire și autoritățile își frecau palmele de fericire că această iarnă a fost destul de blândă încât niște frumușele sume de bani să rămână necheltuite, providența s-a răzgândit și le-a dat-o sub centură cu un episod de iarnă severă.

Ce trebuie să învățăm din acestă lecție?

Statisticile nu mint, dacă sunt perioade lungi de vreme frumoasă, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Vremea va încerca să-și scoată pârleala astfel încât mediile multianuale pentru principalele caracteristici meteo să nu fie prea brusc perturbate.

Nu este un lucru neobișnuit pentru clima din România ca astfel de episoade de vreme rea la sfârșit de iarnă să se petreacă din când în când, de aceea se spune în popor „Să te ferești de Iarna din FeMartie„.

Mai e o vorbă din înțelepciunea populară: „Nu zice Hop! până ce n-ai sărit pârleazul!”, se poate aplica și în aceste zile celor care s-au bucurat de această iarnă blândă și nu au fost pregătiți să mai îndure o săptămână de viscol și ger.