Se poate întâmpla, din diferite motive, să intri într-o criză de lichidități de toată frumusețea, chiar dacă afacerea îți merge destul de bine. Cum poți ajunge într-o astfel de situație ingrată?

Trăim în România și asta ne dă destul de multe răspunsuri la această întrebare. Este de ajuns ca o plată destul de sigură să întârzie ceva timp deoarece partenerul tău de business a intrat în ceva dificultăți și criza-i gata.

Important este să reușim a găsi cele mai bune mijloace de a ieși dintr-o astfel de situație.

Arunci hoitul în grădina vecinilor

Asta este cea mai folosită metodă de a redresa cash flow-ul în mediul de afaceri de la noi. Nu ai bani, nu plătești, motivând că aștepți să încasezi și tu la rândul tău ceva parale. Astfel se propagă în piață foarte repede o criză de lichidități.

Atunci când ține, este bună și o astfel de abordare, chiar dacă nu este tocmai etică, dar trebuiesc avuți în vedere termenii din contractul pe care îl ai cu cel căruia nu-i plătești la timp și trebuie să ții cont și de faptul că, îngropându-ți partenerul de afaceri în datorii, îți faci singur rău pe termen lung, deoarece există și varianta în care acesta nu va mai dori sau nu va mai putea să-ți fie furnizor și, atunci, vei fi nevoit să apelezi la un altul iar prețurile acestui nou furnizor ar putea să te afecteze mult prea mult.

Alegi să ceri ajutor în privința hoitului

Dacă vrei să treci cu bine de o astfel de situație, trebuie să apelezi la ajutor. Poți accesa o linie de credit de la o bancă sau poți apela la prieteni și cunoștințe care să te ajute să depășești acest moment dificil. Aceasta ar fi soluția firească la o astfel de problemă în cazul în care reușești să obții ceva împrumuturi cu dobânzi acceptabile.

Trebuie să te descurci singur cu hoitul

Pui repede pe piață un produs sau serviciu ce poate fi vândut repede, chiar dacă nu obții profit, obținând astfel un plus de lichidități. Așa am decis eu să fac site-uri ieftine, chiar dacă nu obțin profit de pe urma lor, pentru a reuși să mențin un cash flow pozitiv într-un business ce a început cu investiții miime.

Dacă această soluție nu este posibilă, poți încerca să vinzi reduceri la servicii sau produse ce vor fi livrate în viitor. Trebuie să abordezi cu seriozitate o astfel de variantă, deoarece, vânzând promisiuni ce nu au cum să fie respectate, îți poți îngropa propria afacere!