Angajatorii se plâng că nu au forță de muncă

angajatori-nevoie-muncitoriAm tot văzut reportaje pe la teveuri care prezentau situația dramatică a întreprinzătorilor din România ce vor să angajeze muncitori și nu găsesc. Vinovați ar fi – chipurile – oamenii (asistații) care preferă să supraviețuiască din ajutorul social în loc să ocupe mulțimea de joburi disponibile.

Ce nu vor să înțeleagă angajatorii? Marea lor majoritate și-au făcut planul de business mizând pe forță de muncă ieftină și nu vor să recunoască faptul că insistă în a continua afaceri total neprofitabile deoarece le este bine în postura de „patroni”.

Mai este un lucru pe care nu vor să-l înțeleagă. Oamenii s-au săturat să-și petreacă viața la un loc de muncă doar pentru a avea o bucată de pâine de pus pe masă. Mulți au realizat că pot fi și ei întreprinzători, la rândul lor. Pot să producă valoare doar pentru ei. Mai un șervețel luat cu 17 bani și vândut cu 33, mai o „lucrare” pentru o cunoștință (doar sunt meseriași) … dacă nu curge, pică.

Cine este de vină? Statul. Supra-impozitează veniturile salariale în timp ce impozitul pe profit este destul de mic. Acesta este motivul pentru care un om preferă să facă ceea ce știe el mai bine într-o zonă destul de închisă la culoare, ocolind impozitele de orice fel. Astfel au mai mult timp liber în timp ce câștigurile le sunt la fel sau chiar puțin mai bune în comparație cu  cele pe care le-ar obține ca și angajați „la gri”. Ei știu că nu-i tocmai legal și etic să ai venituri nedeclarate pentru care nu plătești dijmă la stat, dar nu le pasă. Foarte multi angajați sunt conștienți că firmele pentru care lucrează fac același lucru, declarând pentru ei venituri salariale ceva mai mici pentru a plăti ceva mai puțin statului. Mai sunt și știrile în care defilează cazurile de corupție cu prejudicii de zeci de milioane de euro ce-i fac să simtă chiar un sentiment de mândrie pentru că n-au alimentat conturile statului din care să se înfrupte politicienii corupți.

Ce ar trebui? Să avem destui întreprinzători inteligenți, care să pună pe picioare afaceri destul de profitabile încât să poată plăti angajaților salarii decente și un stat care să nu le dea „la gioale” cu corupție și legi (re)scrise pe genunchi de câteva ori pe an.

1 thought on “Angajatorii se plâng că nu au forță de muncă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *