Cum ar fi fost lumea fără telefoane mobile?

Câteva fraze despre telefonie

Am devenit total dependenți de telefonul mobil, fie că este sau nu inteligent. Primul lucru pe care-l verificăm atunci când plecăm undeva este telefonul:l-am luat? este încărcat?

Dacă sunăm pe cineva și nu ne răspunde, intram imediat într-o panică paranoidă: o fi bine? de ce nu răspunde? unde o fi? cu cine umblă? … zeci, sute de întrebări încep a ne umbla bezmetice prin tărtăcuță … și insistăm. După 15 încercări de apeluri nereușite, suntem deja la limită, deja ar trebui să sunăm la 112 pentru a ne face o rezervare la un spital care să se ocupe de sănătatea noastră mentală.

Stres la telefonTelefonul a fost o descoperire care a revoluționat modul în care oamenii au început să comunice între ei. Nu mai erau nevoie de zile întregi pentru a transmite un mesaj la sute de kilometrii distanță. Telefonia prin fir a fost o invenție de care lumea, omenirea, chiar avea nevoie.

Telefonia mobilă a apărut un pic cam repede, ne-am adaptat destul de greu la acest mod de a comunica. Știu că mă veți contrazice și-mi veți spune că nu-i adevărat și că va-ți adaptat destul de bine cu tehnologia, dar dacă v-ați regăsit în al doilea paragraf al acestui articol îmi este clar că eu am dreptate: nu v-ați adaptat destul.

Lumea înainte de apariția telefoanelor mobile

Înainte de apariția telefoanelor mobile oamenii erau ceva mai corecți, aveau mai mult timp și aveau mintea ceva mai limpede.

Dacă trebuia să stabilești o întâlnire cu cineva, stabileai un loc și o oră. Trebuia musai să te ții de cuvânt, nu aveai cum să faci schimbări de ultim moment: Unde ești? A …. știi .. nu pot să ajung … hai să ne vedem peste x minute în y loc. Alt timp pierdut, altă distracție, alți factori de stres.

În foarte multe cazuri pierdem prea mult timp cu telefoane inutile sau chiar contra-productive:

_ Salut! Ce faci? Ai terminat de făcut ceea ce te-am rugat?
_ Acum … la asta lucrez! … mai am foarte puțin …
_ Hai mai repede, te rog, am nevoie să fie gata în 2 minute!
_ Imediat!

După un minut:

_ Nu ai terminat?
_ Acum … în câteva momente …
_ Hai mai repede … am nevoie ACUM!
_ Dacă nu mă stresai cu telefoanele era gata acum 2 minute, așa mai așteaptă puțin!

Ce-i de făcut?

Eu, unul, cred că ar trebui să învățăm să nu mai depindem atât de telefoanele mobile. Ar trebui să ne obișnuim să nu mai sărim ca arși atunci când auzim telefonul sunând.

Cel mai bine ar fi să învățăm să comunicăm mai mult prin mesaje scrise: WhatsApp, Messenger, SMS și să ne stabilim atât timp cât ne permitem și atunci când ne permitem pentru a răspunde unui apel telefonic sau unui mesaj scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *