Despre avionul care a ieșit de pe pista de aterizare în Cluj

În urmă cu vreo două zile aflam de la Realitatea FM că pe aeroportul din Cluj a avut loc un incident aviatic la aterizarea unei curse Blue Air.

Nu am urmărit cu prea mare atenție subiectul, dar totuși am reținut câteva lucruri.

La plecarea din București avionul avea combustibil suficient pentru a aștepta 5 minute aterizarea pe aeroportul din Cluj și pentru a ajunge pe un aeroport de rezervă, în speță Sibiu, probabil că mai avea ceva combustibil și pentru a aștepta aterizarea pe acest aeroport de rezervă.

În momentul în care a ajuns la Cluj pilotul a fost rugat să aștepte 5 minute deszăpezirea pistei. Aici am ceva nelămuriri:

  • era cumva o cursă fantomă care a apărut din senin deasupra Clujului, luându-i pe toți prin surprindere?! Nu știau oare cei ce lucrează la întretinerea pistei că la ora xx:yy trebuie să ajungă la aterizare avionul respectiv?
  • cică nu ar fi fost adevărat faptul că avionul era în criză de combustibil și de aceea a „forțat” aterizarea. Eu cred, totusi că era o oarecare criză de combustibil, deoarece pilotul era pus să aleagă dacă se mai învârte în jurul Clujului, riscând să nu mai aibă cu ce ajunge la Sibiu pentru a se mai învârti și acolo de câteva ori în jurul aeroportului și de ce nu pentru că risca să consume mai mult combustibil decât i-ar fi permis „rentabilitatea” cursei.

Pilotul nu s-a făcut înțeles de către Turnul de Control, atunci când a anunțat că a avut ceva probleme la aterizare. Probabil nu a dorit să facă din acest mic incident mare vâlvătaie …  se mai întâmplă …. sau a sperat că acel controlor de trafic aerian îi acordă ceva atenție și că nu este cu gândul la cine-știe-ce element al propriei „agende”.

Alte câteva elemente de îngrijorare:
– pista este nouă și nu a fost recepționată. Cum? Mai ceva ca în cazul avizelor PSI?
– se vede din filmări faptul că pista în curs de deszăpezire era albă. Adică nu se acționează cu cele mai noi tehnici de întreținere ale pistelor de aterizare? Parcă am văzut un film în urmă cu mai bine de 10 ani în care pistele erau curățate cu niște utilaje speciale care lăsau în urma lor negru pentr ceva vreme, foloseau soluții antiderapante și apă caldă, nu doar pluguri. Să nu mai spun despre faptul că, un aeroport modernizat sau construit în secolul 21 ar trebui să aibă piste încălzite, care să nu permită depunearea zăpezii sau formarea de gheață, nu-i chiar atât de mare inginerie.

Voi ce ați retinut despre acest incident și ce păreri aveți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *