Există Dumnezeu?

Din ce în ce mai multe persoane se întreabă acest lucru. Noile descoperiri științifice, faptul că bisericile țin la niște ritualuri și concepte învechite, depășite și demontate de noile descoperiri, ne fac să ne întrebăm dacă există sau nu Dumnezeu.

În mintea multora Dumnezeu este un moș înțelept, eventual cu barbă lungă și albă, care ne veghează de undeva din ceruri. Pentru alții Dumnezeu nu este altceva decât un concept.

Oare există Dumnezeu sub o formă sau alta?

exista-dumnezeuSunt prea multe religii care venerează puterea supremă a unei zeități. Nu doar creștinii fac acest lucru, musulmanii, evreii, hindușii și alte multe religii au la bază existența unei divinități. La urma urmei, lumea asta este atât de bine orânduită încât trebuie să fie opera unui Mare Arhitect.

Eu unul cred că există o astfel de „entitate inteligentă”, care să fi fost la baza creării lumii în care ne învârtim, la urma urmei, chiar și noi, oamenii, suntem pe cale să creăm o altfel de formă de inteligență. Tehnica de calcul a evoluat atât de mult încât nu mai este nevoie decât de o sclipire de geniu pentru a face un supercalculator care să se întrebe care este rostul său în viață.

Atunci când vom reuși să realizăm un robot care să învețe, să se auto-reproducă, să transmită mai departe din ceea ce a învățat urmașilor săi, să încerce ca replicile create de el să fie mai bune decât originalul, vom putea spune că am realizat o nouă formă de viață. O formă de viață bazată pe siliciu, polimeri și metale. Pentru acea formă de viață noi am fi creatorii, iar persoana care a avut sclipirea de geniu va fi însuși Dumnezeu.

Ce cred eu despre existența lui Dumnezeu

Eu cred că există un Dumnezeu, că există forme de inteligență mult superioare nouă. Nu cred în conceptul de religie. Dacă există un Dumnezeu, care să fie creatorul nostru, noi am fi cu toții Fii Săi. Am avea oare nevoie de intermediari pentru a sta de vorbă cu Tatăl Nostru?

De-a lungul timpului oameni mai răsăriți au încercat să conducă omenirea în numele Tatălui. Unii au inventat un set de porunci (Cele 10 porunci ale lui Moise). Nu este nimic rău în aceste porunci, doar niște reguli care ar face omenirea mai bună în cazul în care toți indivizii ar respecta aceste reguli.

În urmă cu 2 milenii un OM a încercat să ne spună că cele 10 porunci au fost prea alambicate și că de la ele au apărut multe alte reguli greșite și a încercat să ne spună că există o singură regulă simplă care ne-ar putea face mai buni: „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”(Mt. 22, 39). Acel OM a schimbat sensul omenirii deși mulți au fost aceia care i-au răstălmăcit vorbele.

Știu că mulți dintre aceia care vor citi aceste rânduri vor crede că aberez, fiecare om are libertatea de a abera, nimeni nu este perfect. Nici chiar Dumnezeu. În Geneză se spune că Dumnezeu a încercat să creeze omul ca pe o ființă perfectă, dar a dat greș. Ceva nu a mers cum ar fi vrut El și omul a descoperit răul. Ne-a dat în schimb puterea de a decide singuri ceea ce este bine și ceea ce este rău. Astfel am ajuns să fim asemeni Lui.

1 thought on “Există Dumnezeu?

  1. O forma de inteligenta superioara noua nu inseamna nici pe departe „dumnezeu”. Peste vreo 2 decenii computerele vor fi deja mai inteligente decat noi. Puterea de a decide este o iluzie, deciziile sunt luate strict in urma unor constrangeri, foarte multe constrangeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *