Fetească Neagră adevărată …

Pentru copii, o informaţie: Feteasca Neagră este un soi de struguri, tradiţional românesc, din care se face vin, deci dacă nu aveţi peste 18 ani ar cam trebui să vă opriţi aici cu lectura acestui articol ….

Există o cerere destul de mare de vinuri făcute din soiuri tradiţionale româneşti iar la vinurile roşii, feteasca neagră conduce. Sunt mulţi producătorii de vinuri care pun pe etichetă acest soi de struguri, însă sunt puţini cei care pun în sticle 100% fetească neagră, de regulă, acest soi este cupajat cu merlot astfel încât vinul rezultat să fie mai digerabil pentru consumatorul de rând, care este, în general, needucat din acest punct de vedere şi preferă vinuri preferând vinuri mai blânde în general demiseci sau demidulci şi nu vinuri adevărate seci. Cred că acesta este motivul pentru care cu greu am reuşit să disting tipicitatea acestui soi la diferiţi producători. După ce m-am informat un pic pe net am aflat cam ce ar trebui să se regăsească într-un vin 100% făcut din fetească neagră, şi anume doar tenta de prune uscate şi magiun am căutat şi un vin în care să se regăsească această tipicitate pe deplin.

Feteasca Neagră din gama Ancestral, produsă de crama Basilescu, cică ar fi vârf de gamă. Din păcate preţul este destul de ridicat iar stocul din 2008, care a excelat prin calitate, este aproape epuizat.

Am fost nevoit să caut altceva. Din fericire am descoperit o Fetească Neagră ceva mai accesibilă la preţ: Fetească Neagră – Paganus – 2007, produsă de Domeniile Dealu Mare (Urlaţi). Un vin sec, nefiltrat, care nu spune mare lucru în cazul în care vă apucaţi de el imediat ce i-aţi scos dopul, dar care consumat ca la carte, după ce a fost lăsat să se deschidă, de preferat într-un decantor, un pic mai mult de o jumătate de oră, îţi dezvăluie, asemeni unei femei căreia i-ai acordat toată atenţia, toate farmecele sale ascunse şi în special acea notă fină şi plăcută de prună uscată ce rămâne destul de mult pe final. Este un vin bun, care merită încercat, păcat că nu este chiar aşa uşor de găsit, nefiind listat pe rafturile marilor lanţuri de magazine. Eu l-am găsit la un magazin din Bucureşti, specializat în vinuri: Boutiqueduvin.ro

Acesta nu este un advertorial. Am scris acest articol pentru că am început să descopăr această lume a vinurilor. Cu siguranţă voi mai scrie astfel de articole atunci când voi mai avea şansa să încerc vinuri despre care merită să scriu pentru că vinul, consumat cu măsură are beneficiile sale şi în special poate scoate adevărul la suprafaţă eliminând inhibiţiile. Astfel după un pahar de vin bun îţi poţi descoperi anumite calităţi pe care datorită anumitor complexe, în mod inconştient, le ţii încătuşate.
Nu degeaba spuneau latinii: In vino, veritas!

P.S. Azi este „Dragobetele”, varianta tradiţional românească a „Valentine’s Day”, iar un vin bun şi roşu este cadoul ideal pentru partenerul de viaţă!

4 thoughts on “Fetească Neagră adevărată …

  1. Pingback: In vino veritas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *