Lapte de pasăre

Lapte de pasăre

1 litru de lapte, 6 ouă, 200gr zahăr, vanilie, 1 linguriţă de feculă ( amidon alimentar extras din cartofi ) sau făină, 1 linguriţă de rom

Lapte de pasăreSe pune la foc într-o cratiţă potrivită ca mărime, laptele cu vanilia. se bat într-un castron albuşurile la care se adaugă, după ce s-au făcut spumă, 100 gr de zahăr pisat, bătându-se din nou până ce albuşul se se ţine tare. Când laptele începe să fiarbă la foc mic se ia cu o lingură mare din albuşul spumă, se netezeşte suprafaţa, apoi se înpinge albuşul în cratiţa cu lapte.
Se formează astfel 4 – 5 ouă din albuş, nu mai multe, ca să aibă loc în cratiţă. se ţin mai puţin de 2 minute pe o parte, se întorc pe partea cealaltă şi se ţin încă pe atâta.
Se scot cu ajutorul unei palete şi se aşază pe o sită, ca să se scurgă.
Se repetă operaţiune de mai multe ori până ce se fierbe astfel în lapte tot albuşul. pentru ca albuşul să rămână frumos crescut, trebuie să se ţină cont de două lucruri: laptele să nu fiarbă în clocote mari când se pune albuşul şi acesta să nu stea la foc prea mult timp.
Se freacă gălbenuşurile cu 100 gr zahăr şi fecula sau făina. se toarnă cu încetul laptele strecurat, se lasă totul la foc mic, amestecând până ce compoziţia începe să se lege. Când crema sa mai răcorit, se adaugă o lingură de rom, se toarnă în farfuriile în care va fi servit , iar deasupra se aşază ouăle din albuş.