Presa în Epoca Ceaușescu

radio portabil gamma

În aparenţă era democraţie în timpul comunizmului în România. Exista presă atât scrisă cât şi audiovizuală.
În anii 70 Televiziunea Română putea concura cu orice altă televiziune din lume ca şi diversitate sau calitate a programelor. Existau două posturi tv: TVR 1 şi TVR 2 iar TVR 1 emitea de dimineaţa până seara!

În acea perioadă s-au lansat cele mai multe vedete şi cele mai de succes producţii proprii de televiziune, chiar şi azi TVR face audienţă pe baza emisiunilor din acea vreme!
Radioul avea foarte mare audienţă, cel puţin eu ascultam cu deosebit interes „Teatrul Radiofonic”, în special pe cel din dimineţile de week-end „Teatru Radiofonic pentru Copii”.
Aparatele de radio erau în schimb şi aducătoare de informaţii din afară, pentru că, deşi era foarte uşor de produs aparate de radio care să nu recepţioneze decât canalele oficiale, mai toate aparatele de radio produse în România erau foarte performante în ceea ce priveşte recepţia, astfel încât, chiar şi cu un micuţ aparat pe baterii, gen „Gamma” radio portabil gammapentru care nu-ţi trebuia nici măcar abonament sau buletin pentru a-l putea cumpăra, puteai recepţiona „Radio Vocea Americii” sau „Europa Liberă” în gama de „Unde Medii”. Pentru a cumpăra un aparat mai sofisticat gen „Brahms” aveai nevoie de abonament şi de buletin dar te bucurai de performanţe deosebite în recepţie, făcusem o pasiune în copilărie din a recepţiona posturi de radio cât mai îndepărtate, iar cele ce emiteau în Română nu-mi scăpau.

Presa scrisă era omniprezentă: fiecare om , în funcţie de clasa socială sau de ocupaţie, era obligat să-şi facă abonament la una sau mai multe publicaţii. Tata avea abonamente la „Scînteia” şi la „România Liberă” iar eu la „Cutezătorii” şi la „Modelism”

3 thoughts on “Presa în Epoca Ceaușescu

  1. Pingback: Duzina de cuvinte – Who it is Mircea Dinescu ? | La Grig ...un blog cu bun simţ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *