La Grig

blog reînviat!

Religia Ortodoxă

În acest articol îmi exprim convingerea personală despre religia ortodoxă.

Știu că acestă convingere poate ofensa multă lume, îmi cer scuze pe acestă cale, dar eu simt că este datoria mea de creștin simplu să-mi exprim aceste convingeri pentru a-mi mărturisi credința în Cristos, fiul Domnului.

Toți cei dornici să discute civilizat și cu argumente pe această temă pot posta liniștiți comentarii la acest articol, vor fi moderate doar comentariile insultătoare și calomnioase sau cele ce conțin cuvinte obscene.

De ce am ales să discut despre religia ortodoxă și nu despre altă religie?

Nu a fost alegerea mea.

Soarta a făcut ca eu să mă nasc într-o comunitate ce aparține acestei religii.
Am fost botezat, așa cum se obișnuiește la ortodocși, încă de mic în această religie.

Nu pot să spun că regret acest botez în numele lui Cristos, pentru că eu nu vreau să mă dezic de cuvintele celui mai influent om ce a trăit pe această planetă până acum, dimpotrivă, am observat cât de greșit sunt ele interpretate în cele mai importante curente ale religiilor creștine, cum au fost ele denaturate pentru ca unele persoane să poată obține avantaje materiale sau politice și această îndepărtare de la Cristos m-a făcut să scriu acest articol.

În alegerea titlului acestui articol a cântărit greu și originea cuvândului ortodox: „orthos” (drept, corect sau adevărat) şi „doxa” (închinare, învățătură, doctrină).

Care este adevărata învățătură Creștină?

După ce am studiat Biblia Ortodoxă cu atenție, am ajuns la următoarea concluzie: Menirea lui Cristos pe pământ a fost aceea de a ne transmite următorul mesaj:

Noi, oamenii avem un Tată comun, Creatorul nostru. Acest Tată își dorește ca toți copii Săi să se înțeleagă și să se iubească precum frații. Cele 10 porunci ale lui Moise pot fi reduse la una singură: iubește-ți aproapele ca pe tine însuți. Dacă toți oamenii ar respecta această Unică Poruncă, Raiul ar coborî pe Pământ!

Nu ai nevoie de zeci de ani de studiu pentru a înțelege un lucru atât de simplu: este om la fel ca și tine, respectă-l ca și pe fratele tău, iubește-l precum te iubești pe tine însuți.

De ce cred că dogmele și practicile bisericești sunt greșite?

Majoritatea religiilor creștine se împotmolesc în detalii și pierd din vedere esența învățăturilor lui Cristos.

  • Ce importanță are dacă numele Mântuitorului se scrie cu un I sau cu doi de I. Oare dacă nu l-ar fi chemat Iisus ci Zeus, Meteor, Daniel sau Costică învățăturile sale nu ar mai fi fost la fel de importante?
  • Contează oare cu adevărat ce formă are clădirea în care se întâlnesc oamenii pentru a-și mărturisi credința în Cristos? Ce rost să mergi într-o Biserică măreață, construită conform dogmelor pentru a te îmbrânci cu semenul tău pentru o bucățică de pâine, o sticlă cu apă sau pentru a atinge nu știu ce obiect atins de „harul divin”?
  • Contează oare ce straie poartă Preotul? Nu contează oare mai mult puterea exemplului? Nu contează mai mult o vorbă bună sau un sfat înțelept?

Pot continua cu o multitudine de exemple de amănunte fără de importanță  ce sunt ridicate la rang de lege în religiile tradiționale. Toate aceste detalii și înfloriri fără de importanță nu fac altceva decât să îndepărteze credinciosul de la credință.

Oamenii se dușmănesc și se  învrăjbesc pentru a reuși să participe la câte-un ritual fără de importanță.

Ai ceva de spus?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.