Românii au renunțat la democrație

Românii au renunţat în mod democratic la democraţie. După „revoluţia” din 89 românii ş-au avut soarta în propriile lor mâini dar nu au ştiut ce să facă cu ea, din lipsă de informare, din nepăsare şi din egoism au abandonat idea de democraţie şi s-au lăsat subjugaţi de către interesele unei mâini de oameni ce au reuşit şi înainte de 89 şi după să profite de sistem pentru a acumula averi şi influenţă. Interesele politico-economice ale marilor puteri au sprijinit această situaţie aşa cum au făcut-o şi în ţările arabe.
Acum parcă e prea târziu. După ce timp 20 de ani oamenii şi-au vândut destinul contra câtorva beneficii infime: un cal dintr-un CAP, o găleată sau o bucată de hârtie care cică era partea lor din averea acumulată de stat în 25 de ani de regim comunist, ne trezim azi că de fapt am pierdut şi esenţa statului de drept democratic, odată cu încălacrea unui principiu de bază: separarea puterilor în stat. Acum guvernul legiferează, preşedintele guvernează iar legislativul face circ anulând hotărâri judecătoreşti.
Pe fondul crizei mondiale şi a situaţiei politice interne nouă nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să ne resemnăm, asemeni ciobanului mioritic şi să încercăm să ne adaptăm noului sistem.
Soarta noastră este deja pecetluită şi nu prea mai avem cum să ne opunem: manifestările de protest vor fi din ce în ce mai „restricţionate” (asta, aşa preventiv, nu că ar exista un mare potenţial de revoltă pentru că majoritatea oamenilor sunt atât de acaparaţi de nevoile personale cotidiene încât au uitat să arunce o privire de ansamblu) iar sistemul electoral este atât de bine conceput încât indiferent de intenţiile bune ale alegătorilor nu vor avea altceva mai bun de votat.
Parcă prevăd că va veni în curând o vreme în care legea fundamentală în România va fi: „scapă cine poate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *