Sunt binevenite părerile celorlalți?

opinii, comentariiAud în jurul meu voci care spun că-i aiurea ca fiecare neavenit să-și dea cu presupusul despre orice. Există chiar și o vorbă care spune că suntem campioni la „aruncatul cu părerea”.

Poate că o lume în care și-ar expune părerea doar cei care stăpânesc foarte bine subiectul ar fi o lume mai bună. Poate că ar trebui să ne ținem părerile pentru noi. Totuși, trăim într-o epocă în care informația circulă extrem de repede. Fără să fim specialiști în fizica cuantică, aflăm știri despre bosoni. Aflăm fără să vrem informații despre domenii pe care nu le stăpânim. De foarte multe ori în mintea noastră apar idei greșite pornind de la aceste informații. Dacă nu ne-am exterioriza aceste păreri așa greșite, cum s-au întipărit ele în mintea noastră parțial informată, cum și-ar mai da seama cei care stăpânesc subiectul că trebuiesc aduse lămuriri suplimentare?

Adevărul este mereu la mijloc. Într-un colectiv, sau chiar în societate, se poate ajunge cât mai aproape de adevăr prin dezbatere. Doar expunându-și fiecare ideile, părerile proprii, aducând argumente și contra-argumente, se poate ajunge la un numitor comun, care va apropia de adevăr fiecare individ în parte.

Poate că în majoritatea scrierilor mele aberez, sun conștient de acest lucru. Dar știu că, fiecare dintre cititorii acestui blog care își va exprima sincer părere asupra aberațiilor mele mă va aduce cu un pas mai aproape de adevăr.

Acesta este motivul pentru care voi fi cât mai permisiv cu putință atunci când cineva va încerca să-și expună părerea pe acest blog.

2 thoughts on “Sunt binevenite părerile celorlalți?

  1. Pentru mine, într-un fel, acesta-i echivalentul maturităţii. Adică să acceptăm că părerile, în general vorbind, au şi caracter pozitiv atunci când sunt exprimate fără a fi cerute. Pe de o parte pentru că ajută la dezvoltarea societăţii, iar pe de altă parte pentru că ne ajută pe fiecare în parte, ca indivizi, să ne împrietenim sub umbrela aceleiaşi idei. Îmi place materialul tău. Când am citit preview-ul de la el admit că mă aşteptam la alt tip de postare, mă gândeam că-i un alt articol în care ni se spune că nu-i ok să ne băgăm nasul acolo unde nu e de noi :)). Nu că m-ar deranja nici varianta asta, că de obicei îmi văd de pătrăţica mea :D.

  2. Îți mulțumesc pentru atenția acordată celor câteva cuvinte înșiruite de mine, dar și pentru faptul că ai dat curs „invitației” de a-ți exprima propriile opinii.
    Te mai aștept „în vizită”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *