Suntem normali la cap?

Săptămâna trecută un urs a luat autoritățile sibiene prin surprindere atunci când s-a hotărât să facă o plimbare prin oraș. Peste 50 de oameni: jandarmi, pompieri, polițiști și lucrători ai Grădinii Zoologice din Sibiu au fost luați prin surprindere de cutezanța animalului. Pentru că nu s-a reușit tranchilizarea animalului, șeful Poliției Sibiu a luat decizia ca animalul să fie împușcat. A urmat nebunia:

Noi, restul lumii, am început să ne revoltăm cuprinși de milă pentru bietul ursuleț ce nu avea mai mult de 200 kg. Astfel, Șeful Poliției Sibiu a fost nevoit să renunțe la funcție în timp ce este cercetat într-un dosar penal în cauza împușcării nefericitului urs.

Mă întreb: Cum am fi reacționat noi, prea iubitori de animale sălbatice, dacă respectivul urs ar fi rănit pe cineva sau dacă ei s-ar fi întâlnit față în față cu blândul animal în timp ce-și duceau copiii la școală? Am mai fi fost atât de revoltați de faptul că cineva a apăsat pe trăgaci?

Ar trebui să căutăm vinovați pentru uciderea ursului?

Eu nu cred, având în vedere că s-a luat această decizie într-un moment în care nu se întrezăreau alte soluții viabile pentru a îndepărta pericolul ce-i păștea pe mulți dintre locuitorii orașului.

Cu acestă ocazie a ieșit la iveală o scăpare a autorităților: lipsa de proceduri și de structuri specializate, gata să facă față unor astfel de situații. Ce vom face dacă într-un oraș din România va începe să umble nestingherit un alt animal periculos: leu, tigru, jaguar, ghepard etc? Ar trebui să existe oameni pregătiți care să poată interveni prompt, eventual fără a răni animalul nefericit, pentru a îndepărta pericolul.

Dacă există așa o mare poftă de a găsi și pedepsi pe cineva, hai să vedem cine este de vină pentru că s-a acționat haotic.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *